Mindfulness, een workshop voor je wilskracht?

mindfulnessIk heb al een aantal keer het volledige Mindfulness traject doorlopen als trainer en het lijkt wel dat het iedere keer anders is en anders loopt. Dat vind ik nu net het mooi eraan. Dit veelziijdige vind ik ook terug in wat Mindfulness voor je kan doen. Ik heb het al een aantal keer eerder beschreven (zie vorige artikels) maar waag me ook deze keer weer aan een nieuwe kijk.

Een workshop voor je wilskracht

“Vandaag ga ik écht gezonder eten, mediteren, meer van het leven genieten!” Wie herkent dit soort uitspraken niet? We hebben allemaal goede voornemens genoeg maar we weten ook allemaal dat het vaak moeilijk is om ze ook echt uit te voeren en vol te houden. Hoe komt een mens aan wilskracht, aan doorzettingszvermogen? Volgens Kelly Mc Gonigal (Amerikaans hoogleraar psychologie) zijn de toverwoorden: mindfulness en zelfcompassie. “Meditatie en lichaamsbeweging versterken de prefrontale cortex en dat is precies het deel van onze hersenen dat we nodig hebben voor zelfbeheersing en zelfdiscipline…. Wilskracht kan je beter niet zien als het vermogen om een heleboel verleidelijke dingen niet te doen, maar als het vermogen om dat wat je echt belangrijk vindt op de lange termijn wél te doen.” En tijdens een Mindfulness-traject leer je dit op een zachte, vriendelijke manier voor jezelf langzaam op te bouwen, want “jezelf uitfoeteren werkt averechts”, zegt ze nog (Happinez nummer 4, 2014).

Een workshop om jezelf te bevrijden van chronische ongelukkigheid

Mark Williams, John Teasdale en Zindel Segal beschrijven Mindfulness als een manier om jezelf te bevrijden van emotionele problemen en chronische ongelukkigheid. In het voorwoord op hun werkboek schrijft ‘the man’ himself, Jon Kabat-Zinn: “Dit is het groeiende voordeel als je leert van je eigen ervaringen, als je leert door te vertrouwen op je eigen ervaringen die je met aandacht gadeslaat – als je door de gebruikelijke kaders van goed en slecht, leuk vinden en niet leuk vinden heen kijkt en die ontstijgt, op zoek naar nieuwe manieren om de relatie aan te gaan met waar je vroeger helemaal gek van werd, of waarvan je in de war raakte en in een neerwaartse spiraal van eindeloos en zinloos gepieker en duisternis terechtkwam. Als je voluit meedoet aan dit programma (de 8 weken Mindfulness), leer je dergelijke momenten weer uit te nodigen onder de levenden en in je eigen leven. Daarvoor is enige moed vereist, maar de voordelen zijn enorm. Het toont je duidelijk en met compassie dat dingen die je eerder misschien als je lot beschouwde, niet langer je lot zijn, en ook nooit waren – dat je net als iedereen eindeloos veel mogelijkheden krijgt om je leer-, groei- en helende spieren te trainen zodra je weet dat dat kan, en daardoor je leven te transformeren. Het laat zien dat jij, net als iedereen, eindeloos veel mogelijkheden krijgt om te beseffen dat je op elk moment heel concreet kunt kiezen hoe je wilt omgaan met wat er in je eigen geest, je eigen lichaam en in de wereld gebeurt. Deze simpele verschuiving in perspectief van moment tot moment – vooral op die moeilijke, angstwekkende of ontmoedigende momenten – blijkt een groot verschil uit te maken. Dat kan je je leven teruggeven, in heel zijn volheid en schoonheid…. Als je met heel je hart het geboden lesprogramma volgt – waarbij alles wat zich in je leven en je hoofd voordoet een essentieel onderdeel van dat lesprogramma wordt – kan dat een groot verschil betekenen. Ik hoop dat je je deze nieuwe manier van zijn van moment tot moment zo veel mogelijk eigen maakt, en dat je daden voortvloeien uit je zijn. Ik hoop dat je intensief, mild en vriendelijk oefent. Je bent hier in goede handen, inclusief en vooral, in die van jezelf..” (Uit het voorwoord van het Mindfulness oefenboek van Teasdale, Williams, Segal).

Voel je welkom om dit zelf ook te komen ervaren tijdens de 8 weken Mindfulness (gespreid over 9 weken). We hebben een aantal nieuwe reeksen ingepland.

Mindfulness-geïnspireerde dagworkshops

En er zullen ook een aantal Mindfulness-geïnspireerde dagworkshops doorgaan. Een mindvolle grondhouding is het basisprincipe maar er worden verschillende thema’s uitgediept en andere accenten gelegd. Voorkennis van Mindfulness is niet nodig.

  • Mindfulness in beweging: zaterdag 11 okt (10-17u): Principes uit Mindfulness meer specifiek toegepast op lichaam en beweging, omgaan met pijn, je houding…
  • Kernkwaliteiten in beweging: zaterdag 8 november (10-17u): Alles over jouw kernkwaliteiten, je irritaties, je valkuilen en hoe er mee omgaan, theorie gecombineerd met beweging en lichaamsgerichte oefeningen voor een diepere ervaring.
  • Mindfulness in communicatie: zaterdag 13 december (10-17u): Gebaseerd op de principes van geweldloos communiceren of ook wel verbindend communiceren genoemd, gecombineerd met Mindfulness-technieken en inzichten.
  • Prijs: 50€

Praktisch

  • Organistatie: GEVO Meeuwen (011/792490) of gerardaww@gmail.com
  • Locatie: Buurthuis van Ellikom, Weg naar Ellikom 243, Meeuwen-Gruitrode
  • Inschrijven via GEVO Meeuwen of via info@zinzen.be
  • Koffie, thee en versnaperingen inbegrepen
  • Maximum 10 deelnemers
  • Je ontvangt na inschrijven alle verdere praktische informatie

Meer details, zie agenda.