Love your mind, mind your heart

golden_heart

Mindfulness cursussen hier en daar… je zou bijna gaan denken dat de mind belangrijker is dan het hart.  Sommigen vinden de mind dan weer onbelangrijk en focussen alleen op het hart. Maar mind en hart horen samen ! Tenminste dat is de filosofie van Zin & Zen. Ik denk dat het belangrijk is om een heldere, betrouwbare mind te hebben & een goed hart. Of zoals Nelson Mandela het verwoordde: “A good head and a good heart are always a formidable combination.”

En ook al suggereert de term dat niet toch houdt mindful leven net deze beide aspecten in: helder gewaarzijn (awareness) &  liefdevolle vriendelijkheid (compassion, loving kindness).  Mindfulness – het chinese karakter 念 bestaat uit 2 delen, de top 今 betekent  “nu; dit” en het onderste gedeelt  betekent  心  “heart; mind.” Mindfulness is dus Heartfulness.

HEART-MIND-SPIRIT

“Als je kijkt naar alle grote spirituele tradities en de lessen die ze doorgeven, dan zeggen ze allemaal hetzelfde: het gaat erom dat je leert leven vanuit liefde en een groter bewustzijn. Bij ‘doel van het leven’ denken we vaak aan vragen als: wat is mijn rol in de samenleving, welke baan zal ik hebben, krijg ik een gezin? Maar spiritualiteit definieert je niet aan de hand van een rol, het definieert je aan de wijsheid in je hart. Wat er toe doet is dat je bewust leeft en een groot, liefdevol hart hebt” (William Bloom)

 By paying attention, you wake up your heart (Tara Brach)

 When you connect to the witnessing part of yourself, bliss arises in the heart

 When you can stay with the what is, your heart begins to flower (Sri Amma Bhagavan)

Ik geloof dat meer bewustzijn, in hart en mind leven, een belangrijke weg is om een echt duurzame wereld te creëren waarin iedereen graag leeft. Daarom dat ik, naast het organiseren van Zin & Zen activiteiten, ook de inspiratie die mij daartoe brengt vrij deel via Facebook*, in de artikeltjes op de website en in de nieuwsbrief.

Een vriend zei eens tegen mij: “you should find something that stimulates your well groomed mind and your beautiful heart”  en toen besefte ik ineens wat mijn ‘jewel’ is, mijn specifieke bijdrage met Zin & Zen, namelijk de combinatie van mind & hart: “love your mind & mind your heart”.

met Zin & Zen,

mind & hart

Winnie

*Als je de dagelijkse inspiratie in je nieuwsoverzicht wil krijgen, moet je niet enkel de Facebook pagina van Zin & Zen liken maar ook aanduiden dat je de ‘meldingen wil ontvangen’ of de pagina wil ‘volgen’.