21 december 2012

Einde of een nieuw begin?

Er zijn veel uiteenlopende visies rond het hele 21/12-gebeuren. Het is dus zeker niet mijn intentie om de verwarring nog groter te maken. Maar toen ik deze foto op Facebook zag passeren, besefte ik dat dit perfect uitdrukt wat ik voel en dat wou ik graag delen.  

Neen, heel eerlijk gezegd, ben ik niet bang dat er iets raars zou gebeuren op 21 december, maar ik zou heel stiekem wel durven hopen dat er iets gebeurt!  Al was het maar om degenen die daar nog altijd aan twijfelen duidelijk te maken dat het zo niet verder kan met onze yange manier van leven: altijd meer en meer willen. Meer willen gaat altijd ten koste van iets of iemand anders: win-lose.

We hebben er met z’n allen een rommeltje van gemaakt en het wordt tijd dat we onze verantwoordelijkheid nemen. Tenminste, ieder van ons die de luxe heeft om zich af te vragen wat er op 21/12 zal gebeuren. Het feit dat er vandaag de dag nog mensen op deze aardbol zijn die geen eten hebben, slaat toch alles. Soms, als ik het mezelf toesta om daar écht over na te denken, lijkt het on-echt.

New beginnings are often disguised as painful endings (Lao Tzu)

Het gaat er niet zozeer over wie schuldig is. We hebben allemaal ons aandeel. Systemen en structuren ontstaan in de hoofden van mensen. Dus onze visie over het leven en de kosmos is niet onbelangrijk. Vooraanstaande filosofen, wetenschappers en wijsheidstradities zijn al langer dan vandaag bezig met het stimuleren van universelere manieren van denken. Sommigen spreken van een shift: van denken in termen van ‚IK’ naar denken in termen van ‚WIJ ALLEMAAL’, of van ego-bewustzijn naar universeel bewustzijn. Universeel bewustzijn wordt ook wel eens hart-bewustzijn genoemd. Het is dus niet ‘toevallig’ dat zovele initiatieven tegenwoordig gaan over ‘liefde’, ‘open je hart’, ‘love is the way’… Het gevaar bestaat dan wel dat rationaliteit uitgesloten worden. Stereotypisch wordt het hart immers als tegenpool van het verstand gezien. Maar bij integraal bewustzijn gaat het nu net over een hogere vorm van bewustzijn die het rationele stadium integreert en omsluit, NIET uitsluit. Dit is een niet te onderschatten nuance. Los van eender welke datum is deze transitie iets waar ik persoonlijk maar ook professioneel helemaal achter sta: niet enkel met ons eigen leven begaan zijn maar een ruimer beeld hebben, beseffen dat we allemaal verbonden zijn, dat alles wat we doen gevolgen heeft voor onszelf, de ander, de planeet. Beseffen dat wat een ander overkomt, ons ook overkomt, dat we duurzame systemen en structuren nodig hebben met een hart voor ons allemaal: mens, dier, planeet. Beseffen dat de basis van dit alles misschien wel is: met minder tevreden leren zijn en dankbaar zijn voor wat we wél hebben.

Einde of begin? Wat betekent het voor jou? Voor mij persoonlijk zal het altijd een speciale datum blijven die symbool staat voor einde & begin, dood & geboorte, zoals op 21 december 2010, toen ik tijdens een winterse eclips en na enkele moeilijke dagen en weken (misschien wel jaren) me opende voor het Leven… En dus hoop ik, heel stiekem, dat 21 december van dit jaar een ommekeer mag betekenen voor ‘wij allemaal’.

Winnie

met Zin & Zen

Sites waar je meer info kan vinden over universele visies in het algemeen:

Inspirerende videos over de planeet, over mens-zijn en hoe we verbonden zijn

Specifiek ivm 21/12/2012